Vízlágyítás házilag, avagy a kemény víz megszüntetése
A kerámiabetétes csapokat, kávéfőzőket, háztartási gépeket könnyen teljesen tönkre is teheti a kemény víz. Ilyenkor mi a megoldás? Próbálkozhatunk a vízlágyítás házilagos megoldásával. Kis mennyiségű víz esetén forraljuk fel a vizet, így kiválik az ásványi só egy része, és valamivel lágyabb vizet kapunk, de csak bizonyos mértékig. A mosószerek általában már tartalmaznak vízlágyítót, azonban sok helyen ez igen kevés.
Fizikai vízkőmentesítést is választhatunk, ennek alapját egy technológiai eljárás adja, ami során nem jöhet létre a vízkő, ugyanakkor a víz kémiai összetételét ez az eljárás nem változtatja meg. Hátránya, hogy csak bizonyos vízkeménységi fokig hatásos, valamint az is, hogy maximum 80 fokra lehet a vizet felmelegíteni és nem ajánlott a nyomásváltoztatás sem.
A másik a kémiai vízlágyítás, amikor a kémiai úton eltávolítják az ásványi sókat, amik a víz keménységét okozzák, és helyére nátriumsó kerül. Ez az úgynevezett ioncserés megoldás. Talán ez a lehetőség adja a tartós eljárás sikerét. Ha ezeket a berendezéseket szakáruházban nézzük meg, segítséget kaphatunk, hogy számunkra mi a megfelelő. A szennyeződés mértéke, a fenntartási költségek, a beszerzési ár mind meghatározó. Vannak, akik csak a háztartási gépekre jutó vizet lágyítják és az ivóvíznek egy külön ágat hagynak, ugyanis nem akarnak Kálcium és Magnézium -mentes vizet inni, amiben ezeket az ásványi anyagokat az ioncserélés során Nátrium ionra cserélik.
Szóval azt is érdemes figyelembe venni, hogy a vízlágyító kivonja a Kálciumot és a Magnéziumot is a vízből, és ezeket az ásványi anyagokat a gyantás módszerek Nátriummal helyettesítik. Ha valaki ivásra is ezt a vizet szeretné használni, akkor érdemes alaposan utánajárni az előnyöknek és a hátrányoknak is.