Miért fontos az ivóvíz vastalanítása?
A vizek vastartalma természetes jelenség, a lehulló csapadék a levegő széndioxid tartalmának egy részét megkötve savassá válik, a talajba jutva kioldja az ásványi anyagok egy részét, melyek között megtalálható a vas is. Emellett persze a sok, egészséges és szükséges ásványi anyag, mint például a magnézium és kálcium is.
A használati- és ivóvíz vastartalma éppen ezért nem kell, hogy hozzájáruljon a pótláshoz, és az sem biztos, hogy a vízben egészséges formában van jelen a vas, sőt, a vasat sem szabad túladagolni. A magas vastartalomnak emellett számos más negatív hatása is van. Egyrészt a magas vastartalom a víznek rozsdás, gusztustalan színezetet ad, másrészt a vízkővel együtt gyorsan és makacsul lerakódik, ami a csővezetékek romlásához, dugulásához vezet.
Egészségügyi vonzata pedig annyi van, hogy a lerakódott vas tökéletes táptalajt nyújt a kórokozók megtelepedéséhez és elszaporodásához. Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy maguk a vastalanító berendezések, szűrők, sokszor a baktériumok melegágyai lehetnek és azok elszaporodhatnak bennük! Ezen okok miatt szabályozza rendelet a vizeink vastartalmát, valamint emiatt érdemes vastalanítót használni a háztartásokban is. A vastalanító nem egy bonyolult szerkezet, lényegében egy vízszűrő, víztisztító berendezés.
A vastalanító berendezés egyrészt megköti a vasat, valamint az egyéb, lerakódásért felelős ásványi anyagokat is, így a csövek épsége biztosítva van. Elsősorban kútvíz tisztítására használják, amennyiben a víz paraméterei a berendezés működési tartományába esnek.
Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy maguk a vastalanító berendezések, vagy aktívszén szűrők, sokszor a baktériumok melegágyai lehetnek és azok elszaporodhatnak bennük! Fontos a rendszeres felülvizsgálat és karbantartás.